A kokedamáról

A kokedama egy viszonylag ismeretlen növénytartási forma, mely nagy hagyományokkal rendelkezik a japán kertészek körében. A moha évezredek óta lenyűgözi az embereket: hosszú ideig tartó szárazság után is életre kel, akár ha csak néhány csepp víz éri. Egyes kultúrákban a moha a remény, az újjászületés, a feltámadás jelképe. Tudj meg mindent a kokedamákról!

A kokedama egy nagyon egyszerű ötletből született a 17. századi Japánban: valaki gondolt egyet, kiszedte a bonsai-át a cserépből, és szabad gyökérzettel kezdte nevelni. Ez a nearaibonsai. Később rájöttek, hogy ha mohával borítják a gyökérlabdát, akkor lényegesen jobb lesz a dolog vízháztartása — magyarul nehezebben szárad ki, és kevesebb ápolást igényel. Mára ez a bonsai stílus többé-kevésbé kiment a divatból, már ami a fákat illeti, de csak hogy átadja a helyét a kokedamának, amely szó egyszerűen csak moha (koke – 苔) gömböt tesz (dama – 玉) japánul.

Fák helyett a mai japán növény-művészek a kokedamákat többnyire évelő és egynyári növényekkel ültetik be. Ezeket a kokedamákat önállóan (kusamono) vagy bonsai fák ellenpontjaként állítják ki, általában az évszakot pontosan jelző virágokkal, füvekkel.

A kokedama leglényege a moha. A virágcserép helyett használt mohaburok nem csak egyszerűvé teszi a kokedamában nevelt növények gondozását (a cserépben tartott növényekhez képest csak fele vagy harmada olyan gyakran kell öntözni a kokedamákat), de gazdag biológiai keretet is adnak a gyökérzetnek, ahol a belső moharétegek bomlása további tápanyagokkal látja el a növényünket. Kívülről pedig az ideális esetben zöldellő külső réteg különleges atmoszférát kölcsönöz a gömböknek. A kokedamák szinte minden enteriőrben megtalálják a helyüket: egyedül, párban, vagy többen együtt, tálra helyezve vagy függesztve sokáig díszítik a lakásunkat. A kokedama olyan helyen is megél, ahol más növények már feladnák — egyszóval ideális társ a zöldre vágyó városlakó számára.

A kokedama földje eredetileg a rizsföldek bomló növényi maradványokban gazdag sarából készült (keto), de manapság legtöbbször más, kevésbé nedvességtűrő növények által is jobban tolerált speciális földkeverékeket használunk.

Mi, a Petite Planet-nél alapvetően mohatőzeg és akadama keverékét használjuk a mohagolyókban, melynek a magvába egy természetes szivacsot, úgynevezett sphagnum mohát építünk. Ez a beültetett növény gyökeréhez vezeti a labdában elérhető nedvességet. A Petite Planet kokedamák talaj-összetételét a beültetett növény igényeihez alakítjuk, és a földlabdát egy rendkívül tápanyagdús adalékkal tesszük nehezen kimeríthetővé.

Megfelelő gondozás mellett a kokedamák a zöldellő mohagömbben sokáig díszítik a lakásodat: mind a növény, mint pedig a kis “bolygód” rétje kitartóan zöldell majd az otthonodban. Az élő moha erdőillata mellett a szobád levegőjét is tisztítja, illetve párásítja. Ezen túlmenően a mohával az elpusztíthatatlanság, a gömbbel pedig a teljesség egy-egy ősi szimbólumát viszed a lakásodba: a moha szinte bármilyen állapotból újjá tud születni (bár tartós víz alatti tartást a szárazföldi fajták többsége nem bírja — ezt ne csináld).

Az EU előírásai szerint azt is hozzá kell tegyük, hogy a mohagömb nem ehető — ha ránk hallgatsz, inkább valami mást eszel a hűtőből. Ami viszont tényleg fontos, hogy egyes szobanövények valóban mérgezőek lehetnek, kérjük olvasd el a termékismertetőket!