A kokedama-ápolás művészete

A kokedama-ápolás művészete

Gratulálunk a kokedamádhoz, reméljük sokáig gyönyörködhetsz majd a kis élő szobrodban. Ehhez azonban szükség lesz a közreműködésedre is. Ha például most vetted kézhez vagy vitted haza a kokedamádat, kezdd azzal, hogy vizet adsz neki!

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mit kell tenned, hogy a kokedamád jó egészségben zöldellhessen nálad hónapokig, vagy akár évekig is. Mi a Petite Planetnél olyan növényeket választunk a mohagömbökbe, amelyek számára a kokedama megfelelő körülményeket biztosít az egészséges növekedéshez.

Hol legyen?
 

Fény

A kokedamád címkéjén, és a webshopos terméklapján is láthatod, hogy a bele ültetett növény fényigénye nagyjából milyen. Nyilván a fényigényének megfelelő hely a legideálisabb, de néhány növény azért tágabb határok között is jól fogja érezni magát — az első hónapot ha tudod, szánd az ismerkedésre, hogy meglásd a kokedama viselkedését a kiszemelt helyen.

A fényigényes növények napi több óra közvetlen napfényt igényelnek (lehetőleg inkább a délelőtti időszakban), a félárnyékot kedvelő növények esetében a reggeli órákat leszámítva kerülendő a napfény, míg az árnyéktűrő fajták jól elélnek aránylag kevesebb szórt fénnyel is.

Akármi is van a címkén, a fotoszintézishez mindenképpen kell fény, figyelj tehát arra, hogy az árnyéktűrő növények se kerüljenek túlságosan távol a fényforrásoktól. Az ő esetükben ugyanakkor valamilyen közvetlen mesterséges fényforrás is elegendő lehet az egészséges fejlődéshez – ebben az esetben égjen egy fehér fényt adó lámpa legalább 12-14 órán keresztül (5000 és 8000K közötti színhőmérséklet imitálja legjobban a természetes napfényt).

Bent vagy kint?

A Petite Planet kokedamák elsősorban beltéri használatra készülnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnéd őket a késő tavasztól őszig terjedő időszakban ki a szabadba. A szabadba helyezett kokedamáknál ügyelj arra, hogy közvetlen napfény ne vagy csak keveset érje a gömböket, mert attól gyorsabban száradnak, és a mohák megbarnulhatnak, illetve egyes növények levelei megéghetnek. Ha télire is szívesen kint hagynád a kokedamádat, kérjük nézz utána a növénynek a címkén található latin név segítségével, hogy tűri-e a fagyot. Ha csak lehet, ezeket a növényeket is inkább egy sötét hűvös helyen teleltesd át — a gömbökben a gyökerek sokkal jobban ki vannak téve a fagynak mint a szabad földben, szóval mi ezt nem erőltetnénk, hacsak nem muszáj.

Lógni fog?

A kokedamát leteheted valahova, de fel is lógathatod.  Ha úgy döntesz, hogy fellógatás nélkül használod, akkor vízálló felületre tedd, vagy használj alá egy kisebb tálat vagy más alátétet. Ilyeneket nálunk is vehetsz (mi bonsai tál alátéteket használunk erre a célra), vagy kereshetsz az ízlésednek jobban megfelelőt otthon vagy máshol.

A függesztéshez a címkére tekert damilt és kampót ajánljuk, de persze bármilyen kötelet használhatsz, ami neked tetszik. Vigyázz azért arra, hogy minél természetesebb anyagból van a kötél, annál hamarabb meg fogja adni magát a nedvességnek és a mohák támadásának — a spárga például nem nagyon bírja 2-3 hónapnál tovább.

Szóval a címkére tekerve találsz 5 méter erős damilt, amely megtartja a kokedama súlyát (12-14 kg-ig). Ebből körülbelül két méternyit tekerj szorosan a mohagömbre és kösd meg erősen. A maradékot vágd a szükséges hosszúságra, rögzítsd felül, és a lelógó végére köss egy hurkot. A szintén mellékelt kampóval akaszd rá a kokedamát a függesztő damil hurkára és készen is vagy. Ez segíti, hogy a kokedamádat öntözéskor könnyen levehesd és visszaakaszthasd a helyére. A kokedamák alapvetően nem bocsátanak ki magukból semmit, de azért olyan helyre lógasd, ahol nem történik tragédia, ha egy-egy csepp víz esetleg lecsöppen a frissen öntözött gömbjeidről!

Hogy locsoljam?
 

Vízigény

A kokedamákba ültetett növények vízigénye változó, a címke illetve a webshop terméklapja felvilágosítást ad e tekintetben is. A magas vízigényű növények esetében a kokedamát folyamatosan nedvesen kell tartani (hogy a gömb tapintásra is nedves legyen), a közepes igényűeknek elegendő, ha a locsolási ciklus végére a mohagömb csak legbelül marad vizes, a szárazságot tűrő kokedamák pedig akár teljesen ki is száradhatnak két öntözés között. Általánosságban elmondható, hogy a cserépbe ültetett növényekhez képest fele olyan gyakran, vagy még ennél is ritkábban kell vizet adni a kokedamáknak. Mi magunk a növényeinket jellemzően 5-7 naponta öntözzük.

Amikor ismerkedsz a kokedamáddal, fogd meg gyakran, érezni fogod ahogy a súlyából veszít. Azokat a kokedamákat kell locsolni, amik már nagyon könnyűek a vizes súlyukhoz képest – meg persze ahol már látványosan kókadoznak a növények.

Na de hogy??

Fontos, hogy a kokedamát nem nagyon lehet úgy locsolni, hogy például folyóvíz alá tartjuk, vagy öntözőkannával próbálkozunk. A moha erős vízzáró réteget alkot a kokedamán, ami egyrészt lehetővé teszi a hosszabb öntözési ciklust, másrészt pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a folyóvízzel való locsolást. A kokedamát fürdetni kell 🙂

A kokedama fürdetésének lépései:

  1. csinálj egy vödör szobahőmérsékletű vizet (használhatsz nagyobb lábost vagy feltöltheted a mosdókagylót is). Ha lehet, hagyd kicsit állni, hogy a klór távozhasson a vízből, és ne használj olyan edényt, amiben korábban vegyszerek voltak.
  2. fogd a kokedamádat, és nyomd a víz alá, úgy, hogy a növény szára is elmerüljön.
  3. várd meg, míg kibuborékozza magát a labdád, ez körülbelül fél percet vesz igénybe.
  4. a vödör felett kicsit nyomkodd ki a vizet. Egyébként ilyenkor a mohagömb aránylag jól formázható, az esetleges kisebb deformálódások helyrehozhatóak.
  5. különösen a nagyobb labdákat és azokat amiket lógatsz tedd valamire ahol még 5-10 percet csöpöghetnek.
  6. mehet vissza a helyére.

Tápozás

Mint minden növény, a kokedamák is igényelnek tápanyagokat. A kokedamád úgy érkezik, hogy minden szükséges tápanyaggal rendelkezik, de ezek előbb-utóbb kimerülnek. Ezért időnként tegyél a fürdetővízbe némi folyékony általános növénytápot, az ajánlott adagolás kb. tízszeresére hígítva. Magyarul, ha a növénytáp instrukciója szerint egy liter vízbe egy milliliter kell, akkor te tíz liter vízhez tegyél ugyanannyi mennyiséget. A túl koncentrált tápoldat megégetheti a mohákat, amik ugyan valószínűleg regenerálódnak később, de addig elbarnulnak és nem mutatnak majd jól. A terméklapokon adunk tanácsot az egyes növények ideális tápozásáról, de nem tévedsz nagyot, ha minden második fürdetéskor adsz egy kis tápot is a kokedamádnak.

Örök élet?

Nem, sajnos a kokedamák nem élnek örökké. Két éven belül biztosan kimerül a földlabda, és a kokedamában élő növény ki is nőheti a gombócot. Ilyenkor a kokedamát át lehet ültetni egy nagyobb gömbbe (ha behozod, segítünk), vagy pedig ki lehet ültetni egy nagyobb cserépbe, esetleg szabad földbe.

Pro tippek

Csak az a szép zöld moha!

A mohák nagyon szeretik a párát és a nedvességet. Amikor nincs elég vizük, akkor veszítenek a színükből és nem is nőnek annyira gyorsan. Legjobban úgy tehetsz a moha kedvére, ha időnként – akár naponta is – vízzel megspricceled, illetve ha esik, akkor néha kiteszed az esőre a kokedamádat. Ez persze nem kötelező, az élő mohaburok alapvető életfeltételeit a rendes fürdetés is biztosítani fogja.

Metszés

A legtöbb növény nem csak jól tűri, de kifejezetten szereti is a metszést. Ha úgy látod, hogy a kokedamád túlnőtt vagy megnyurgult, akkor nyugodtan vágd vissza egy éles késsel vagy ollóval – ezzel serkented az új hajtásokat is. A pálmaféléket és a pozsgásokat ne metszd. A mohára ugyanez igaz: ha túl borzasnak vagy barnának találod a gömbödet, akkor fogj egy ollót és a gömbhoz illesztve nyugodtan nyírd körbe a mohát, heteken belül zöldellni fognak rajta az új hajtások.